Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami

Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    1,5 kg (chude)
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 litra
  • cebula

    4 szt. (piórka)
  • czosnek

    4 ząbki (plastry)
  • ziemniaki

    4 szt. (ugotowane, kostka)
  • pieczarki

    300 g (obrane, plastry)
  • przyprawa do ziemniaków

  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz ziołowy

    (do smaku)
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • boczek wędzony

    10 plastrów

Marynata

  • przyprawa do żeberek z miodem

    1 opakowanie
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szlanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami
Przyprawę do żeberek połączyć z musztardą, miodem i olejem, natrzeć nią pokrojone na kawałki żeberka. Następnie mięso oprószyć mąką, usmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, zalać rosołem i dusić do miękkości.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami
Na dużej patelni podsmażyć pieczarki na złoty kolor i przełożyć do miski.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać je do pieczarek.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami
Następnie na tej samej patelni usmażyć boczek, a następnie pokrojone ziemniaki z dodatkiem przyprawy do ziemniaków.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian doprawione do smaku pieczarki, ziemniaki, boczek i żeberka, przykryć pokrywką i piec 30 minut w temperaturze około 160°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 45. Zapiekane żeberka wieprzowe z pieczarkami
Zapiekane żeberka podawać przybrane zieleniną.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat