Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
czosnek 6 ząbków
marynata
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 opakowanie
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
sos
pieczarki 10 szt. (obrane i pokrojone)
posiekana dymka ze szczypiorem 1 pęczek
czosnek 3 ząbki (plastry)
kapary całe Smak 1 łyżka
pomidory suszone Smak 1 łyżka (paski)
pomidory 3 szt. (bez skóry)
olej rzepakowy (do smażenia)
Sól ziołowa jodowana Prymat
tymianek (do smaku)
Papryka słodka mielona Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym

Kroki postępowania

1
Karkówkę naszpikować ząbkami czosnku, a następnie natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie jej wszystkich składników.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym foto
2
Mięso umieścić w pojemniku żaroodpornym i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę i opiec wierzch karkówki pod grillem piekarnika.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym foto
3
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki. Po odparowaniu wody dodać cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym foto
4
Następnie dodać pomidory, kapary, suszone pomidory i szczypiorek, a całość doprawić do smaku.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym foto
5
Karkówkę pokroić w plastry. Podawać z sosem pieczarkowo-kaparowym.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 22. Pieczony karczek z sosem pieczarkowo-kaparowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak