Przepis i sposób przygotowania na: Wiewiórka - ciasto
Wiewiórka to pyszne ciasto z nutą korzennych przypraw, z jabłkami i pełne bakalii. To ciasto idealne na jesień, kiedy te wszystkie składniki są w dobrych cenach i świeże. Zaletą tego ciasta jest wilgotność i złożone smaki - kakao, przypraw korzennych i orzechów. Ciasto robi się na oleju, mące i jajkach. Pysznym dodatkiem jest bita śmietana i chrupiące migdały w płatkach.
1. Białka z cukrem ubić na puch. Stopniowo: dodać żółtka i olej,
przesianą mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawa do piernika, delikatnie miksując.
2. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wsypać orzechy.
Wszystko delikatnie wymieszać.
3. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
4. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem.
Dekoracja:
Ubić bitą śmietanę i posmarować nią ciasto. Posypać płatkami migdałów. A następnie dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej białą i ciemną czekoladą.