drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą

drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3 szkl
  • drożdże

    5 dkg
  • mleko 2 %

    ok 3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • oliwa

    6 łyżek
  • Nadzienie:

  • twaróg

  • mięta

    pare listków
  • budyń śmietankowy

    1 opak
  • mleko 2 %

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • lukier

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą
Około 300-350 g miętowego, swojskiego twarogu zmieliłam dwukrotnie (przepis na twaróg w moich przepisach krok po kroku).
Krok 2 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą
NADZIENIE:
Zagotowałam 100 ml mleka, dodałam cukier i masło. w 50 ml rozrobiłam budyń i dodałam do wrzącego mleka. Mieszałam. Wyszedł bardzo gęsty budyń. Do jeszcze ciepłego dałam twaróg. Doprawiłam jeszcze troszkę cukrem. Wymieszałam.
Krok 3 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą
CIASTO:
Mleko podgrzałam, dodałam drożdże. Jak się rozpuściły, wymieszałam z mąką, oliwą, jajkiem i solą. Wyrobiłam ciasto. Powinno być zbite, tak by dało się wałkować. W razie czego można dodać mąki lub ciepłego mleka.

Rozwałkowałam.
Wyłożyłam na nie masę budyniowo-twarogową i położyłam trochę rozmrożonej mięty. Całość zwinęłam w rulon.
Krok 4 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą
Ciasto kroiłam na paski około 5 cm.

Położyłam na folię aluminiową i piekłam w 180 stopniach do zrumienienia, około 25 minut.
Krok 5 - drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą
Podałam polane lukrem.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola1508

09.03.2014 22:25
Ciekawa propozycja ;-)

Kejti

09.03.2014 17:23
Bardzo ciekawe połączenie :-)

Romanowka

08.03.2014 19:51
bardzo lubię aromat mięty! Z pewnością by mi smakowały

paula99926

08.03.2014 18:12
jeśli ktoś lubi miętę, to owszem, smaczne ;)

Lis

08.03.2014 17:53
Z pewnością bardzo smaczne te drożdżówki:)

adelajda

08.03.2014 17:30
lubię drożdżowe wypieki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat