Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 400 g
mąka krupczatka 50 g
cukier 170 g
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól duża szczypta
masło 2-3 łyżki
jajko 4
migdały 100 g
orzechy włoskie 50 g
orzechy laskowe 90 g
orzeszki ziemne 50 g
sezam 30 g
wiórki kokosowe 10 g
daktyle świeże 3-4
rodzynki garść
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki
jajko do smarowania
mleko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia, cukier kryształ i cukier waniliowy.
Krok 1 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
2
Dodać posiekane migdały, wiórki, rodzynki, sezam, pokrojone daktyle, połówki orzeszków ziemnych i duże kawałki orzechów laskowych i włoskich. Dołożyć skórkę startą z całej sporej cytryny i pomarańczy.
Krok 2 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
3
Wbić całe jajka i dodać miękkie masło.
Krok 3 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
4
Całość zagnieść tworząc wstępnie grubą kruszonkę, a następnie wyrobić na miękkie ciasto. Nie trzeba długo zagniatać.
Krok 4 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
5
Ciasto ugnieść w misce na równą warstwę i przeciąć na równe ćwiartki.
Krok 5 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
6
Rękami oprószonymi mąką uformować wałeczki podobnej grubości, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i lekko spłaszczyć.
Krok 6 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
7
Upiec w temperaturze 150*C przez 25-30 minut z włączonym termoobiegiem.
Krok 7 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
8
Po upieczeniu pozostawić na blaszce do przestygnięcia, a następnie ostrym nożem pokroić w plasterki o grubości ok.1,5cm.
Ułożyć ponownie na blaszce.
Krok 8 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
9
W miseczce roztrzepać całe jajko z kilkoma łyżkami mleka. Mieszanką posmarować kromeczki ciasteczek.
Krok 9 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto
10
Piec 20 minut w temp.150*C do wysuszenia i zrumienienia. Następnie cisteczka odwrócić, posmarować drugą stronę roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i piec kolejne 20 minut w 150*C.

Piekarnik otworzyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne cantucci przechowywać w dużym słoju, puszce lub innym pojemniku z pokrywką.

Sucharki są bardzo trwałe i można je przechowywać wiele miesięcy.
Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kawy, herbaty, mleka czy deserowego wina.
Krok 10 - Cantucci - włoskie sucharki bakaliowe / ok.80 szt. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.03.2014 12:31
na tym właśnie polega natura sucharków, że są suche, twarde i chrupiące ;) Włosi wiedzą, co dobre :)
08.03.2014 18:20
dziwne ciastka,nielepiej ich tak nie wysuszać ?
Kejti 08.03.2014 10:22
Fajne ciasteczka :-)
Pomocnik 07.03.2014 12:56
muszą być świetne i chrupiące
Habibi 07.03.2014 12:47
są bardzo smaczne, aromatyczne i ja jestem w nich rozsmakowana na calego :) trzeba się przygotować, że są twarde, jak to sucharki, ale po zamoczeniu w kawie, mleku czy herbacie miękną :) ze względu na swoją suchą formę są praktyczne, bo można upiec dwie porcje, schować do barku i zapomnieć o nich na jakiś czas :)
luna76 07.03.2014 12:41
Zabieram przepis :) Na pewno smakują wyśmienicie :)
Habibi 07.03.2014 12:27
To są bardzo tradycyjne toskańskie biscotti :) Włosi mówią o nich, że są to wieczna ciasteczka - nie psują się i nie czerstwieją ;)
idealme 07.03.2014 12:25
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak