Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pieczone z budyniem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
masło 200 g
wanilia 1 łyżka ekstraktu
budyń 2 torebki czekoladowego bez cukru
mleko 750 ml
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pieczone z budyniem

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od zrobienia budyniu. Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy cukier i oba budynie. Mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Ciasto pieczone z budyniem foto
2
Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier zwykły i waniliowy i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie bardzo gęste. Miksujemy grubymi końcówkami miksera.
Krok 2 - Ciasto pieczone z budyniem foto
3
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do tortownicy przekładamy połowę ciasta, wykładamy masę budyniową i na budyniu ostrożnie wykładamy drugą porcję ciasta.
Krok 3 - Ciasto pieczone z budyniem foto
4
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 45-60 minut, do momentu aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Krok 4 - Ciasto pieczone z budyniem foto
5
Ciasto po ostudzeniu wyjmujemy z tortownicy i ozdabiamy lukrem i cukrowymi ozdobami.
Krok 5 - Ciasto pieczone z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

blankkaa 07.03.2014 10:09
Wygląda jak z profesjonalnej cukierni! Piękne i zapewne bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak