Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z musem jabłkowo-bananowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
woda zimna 1 szkl
sól 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
jabłka 1 kg
banan 400 g
cukier brązowy 40 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z musem jabłkowo-bananowym

Z podanych składników wychodzi około 60 sztuk

FARSZ: Jabłka obieramy i oczyszczamy z pestek. Ścieramy w robocie kuchennym (na tarce dużych oczkach), przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 10 minut. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy cukier (można dać mniej lub więcej-wg uznania), cynamon, rozgniecione widelcem banany i smażymy jeszcze 5 minut. Gotowy mus pozostawiamy do przestygnięcia.
CIASTO: Z podanych składników(pierwsze 4 pozycje z listy składników) wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie napełniać je musem). Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem i cukrem lub śmietaną z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 14.01.2015 22:53
Ciekawy pomysł z połączeniem jabłek z bananami :)
Barbara13 05.03.2014 19:34
mniam mniam aż ślinka cieknie na takie pyszności :)
Agata3 05.03.2014 15:37
wyglądają fenomenalnie :) z chęcią bym zjadła porcję takich pierożków :)
Milka100 05.03.2014 15:18
apetyczne aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak