Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
1. W garnuszku rozpuszczamy masło i sól, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka.
2.Zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy dajemy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Upieczoną część ciasta odstawiamy do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Masa:
1. 750 ml mleka gotujemy z cukrem. W garnku miksujemy żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy.
2. Na jednej części ciasta rozprowadzamy krem i przykrywamy drugą częścią cista.
3. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Rada: Na ciasto można dać bitą śmietanę posypaną np. wiórkami kokosowymi.