Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort migdałowo - orzechowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
migdały 4 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżka
jaja 5
cukier wanilinowy 2 łyżka
cukier 1/2 szk
Krem: 300 g
orzechy włoskie 5 łyżka
mleko 3,2% 750 ml
margaryna 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort migdałowo - orzechowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt migdałowy :
4 łyżki tartych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej typ 500
5 jajek ( rozmiar M )
2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
1/2 szk cukru
Krem orzechowy :
3 kremy orzechowe ( po 100 g )
5 łyżek tartych orzechów włoskich
750 ml mleka
250 g margaryny ekstra maślany smak
Dodatkowo :
kolorowa posypka do ciast
deserowe płatki czekoladowe
tarte migdały do wysypania formy
margaryna do wysmarowania formy

Biszkopt migdałowy : Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać migdałami ( jeśli nie mamy tartych migdałów i orzechów możemy zmielić całe ). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i wymieszać, potem przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Teraz dodać migdały i ponownie wymieszać masę delikatnie szpatułką. Masę na biszkopt wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić ją do piekarnika.
Krok 1 - Tort migdałowo - orzechowy foto
2
Biszkopt piec 40 minut a potem po wystudzeniu przekroić na 3 placki.
Krok 2 - Tort migdałowo - orzechowy foto
3
Krem : mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać mieszankę kremu i miksować kilka minut. Potem porcjami dodawać miękka margarynę i miksować do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek margaryny. Na konie dodać orzechy i ponownie wymieszać krem. Przełożenie : Każdy krążek ciasta nasączyć ulubionym ponczem lub herbatą owocową. Pierwszy krążek ułożyć na paterze lub talerzu, rozsmarować porcję kremu,
Krok 3 - Tort migdałowo - orzechowy foto
4
przykryć krążkiem biszkoptu i znowu pokryć kremem. Przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch i boki tortu. Resztą kremu udekorować tort i na koniec posypać posypką i czekoladą.
Krok 4 - Tort migdałowo - orzechowy foto
5
Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę ( moi chłopcy nie mogli się doczekać i tort zajadali szybciej ).
Krok 5 - Tort migdałowo - orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.11.2014 08:04
Bardzo mi się podoba ten tort,taki apetyczny!!!
Ada-Gaba 27.10.2014 18:47
wspaniały torcik
Ada-Gaba 11.10.2014 14:11
znakomity tort, jak z cukierni
Aleksandraa 03.03.2014 14:56
wspaniały tort
Rafał10 03.03.2014 14:54
pychotka! Do kawki idealne!
jowant 03.03.2014 11:28
wygląda przepysznie! :)
Milka100 03.03.2014 11:24
wyśmienity tort palce lizać
Patriszja
Patriszja 03.03.2014 11:22
Przepysznie wygląda - szkoda, że nie mam smykałki do wypieków.
adelajda 03.03.2014 11:02
rewelacyjnie !!!!!
ZEWA 03.03.2014 10:59
Dziękuję bardzo :)
Czyki 03.03.2014 10:51
Cudowny :)jak z wykwintnej cukierni:)smaczny
Magula 03.03.2014 10:48
Pyszny torcik Ewciu!
Niki22 03.03.2014 10:46
mmm do mojej kawki marzą mi się takie słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak