Przepis i sposób przygotowania na: Tort migdałowo - orzechowy
Kroki postępowania
4 łyżki tartych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej typ 500
5 jajek ( rozmiar M )
2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
1/2 szk cukru
Krem orzechowy :
3 kremy orzechowe ( po 100 g )
5 łyżek tartych orzechów włoskich
750 ml mleka
250 g margaryny ekstra maślany smak
Dodatkowo :
kolorowa posypka do ciast
deserowe płatki czekoladowe
tarte migdały do wysypania formy
margaryna do wysmarowania formy
Biszkopt migdałowy : Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać migdałami ( jeśli nie mamy tartych migdałów i orzechów możemy zmielić całe ). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i wymieszać, potem przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Teraz dodać migdały i ponownie wymieszać masę delikatnie szpatułką. Masę na biszkopt wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić ją do piekarnika.