Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków
Ten przepis to:
- prosta sałatka z tuńczykiem i jajkami;
- ekonomiczne, pożywne danie;
- sałatka z tuńczykiem jest dobra na każdą okazję;
- ogórki konserwowe możesz zamienić na kiszone;
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków to pyszna i pożywna propozycja na lekki posiłek lub przekąskę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jaj ugotowanych na twardo, kukurydzy z puszki, tuńczyka w kawałkach z puszki (w oleju lub sosie własnym), ogórków konserwowych lub kiszonych, jogurtu, majonezu, szczypiorku i przypraw.
Do przygotowania sałatki z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków użyj tuńczyka z puszki w kawałkach. W przepisie użyto 2 puszek standardowych, każda po 170 gramów ryby. Sałatka będzie się lepiej prezentować. Co zrobić, jak nie masz tuńczyka? Możesz dodać ugotowane lub usmażone krewetki, ciecierzycę z puszki lub kawałki usmażonego kurczaka.
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków - zawiera ogórki konserwowe, ale tak naprawdę możesz użyć również ogórków kiszonych. Wówczas pomiń sól, ponieważ kiszone ogórki mają słony smak. Sałatka z nimi będzie również nieco bardziej kwaskowa niż z ogórkami konserwowymi, które maja bardziej octowy i słodkawy smak.
Jeśli chcesz zastąpić kukurydzę (lub po prostu nie masz jej w domu), użyj marchewki lub papryki czerwonej. W przepisie użyto puszki kukurydzy o wadze 170 gramów, ale może być nieco większa puszka (200g). Kukurydza w tej sałatce chrupie, dodaje słodkości i ładnie wygląda, więc powyższe składniki doskonale ją zastąpią.
Szczypiorek dodajemy do sałatki, aby zyskała charakter. Nie masz szczypiorku? To nie problem - możesz dodać drobniutko pokrojoną cebulę czerwoną - ma łagodniejszy smak. Możesz również dodać zwykłą cebule, ale uwaga - będzie mocno wyczuwalna w sałatce, dlatego możesz pokrojoną cebulę sparzyć i ostudzić przed dodaniem do sałatki.
W tym przepisie sos robimy z jogurtu i majonezu, dzięki temu jest lżejszy, ale dla zwolenników cięższych smaków sos może być zrobiony z majonezu.
Sałatkę z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem, delikatnie wymieszać wszystkie składniki, w tym sos, i schłodzić.
Niezbędnym składnikiem jest pieprz czarny - najlepiej świeżo zmielony. To on dodaje charakteru daniu i podkreśla smak składników. Ma charakterystyczny, ostry smak, który dodaje intensywności i zwiększa wrażenie smakowe dania. Ponadto, pieprz czarny może mieć korzystny wpływ na trawienie, ponieważ działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Odpowiednie trawienie jest ważne dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych z posiłków, w tym z sałatki.
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków to proste i smaczne danie na imprezę, stół świąteczny, kolację, lunch do szkoły, piknik. Można łatwo zmienić jej składniki dostosowując do indywidulanych preferencji smakowych.
1. Jajka gotujemy na twardo - ok. 10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Tuńczyka (najlepiej w kawałku) i kukurydzę odsączamy z zalew.
2. Ogórki (konserwowe lub kiszone) i jajka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski.
3. Dodajemy kukurydzę, majonez, jogurt, posiekany szczypiorek, tuńczyka. Delikatnie łączymy składniki. (Ja dodaję tuńczyka na sam koniec, bo lubię widoczne kawałki).
4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
5. Sałatkę schładzamy lub podajemy od razu.
Smacznego!
PS. Sałatka może być także z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym.