Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z chrzanem na białej kiełbasce

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek 0,5-1 l
żurek 1 op
łopatka bez kości 30 dag
biała kiełbasa 4 szt
porcja rosołowa 1 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
chrzan ze słoika 1 łyżka
marchewka 3-4 szt
koperek 2 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
przyprawa w płynie do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziemniaki 6-8 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z chrzanem na białej kiełbasce

Kroki postępowania

1
Łopatkę i porcję rosołową umyć, oczyścić i włożyć do garnka z zielem angielskim oraz liściem laurowym i rosołkiem, gotować.
Krok 1 - Żurek z chrzanem na białej kiełbasce foto
2
Warzywa obrać i umyć, pokroić wg.uznania i włożyć do gotującego się wywaru.
Krok 2 - Żurek z chrzanem na białej kiełbasce foto
3
Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki, oraz czosnek.
Krok 3 - Żurek z chrzanem na białej kiełbasce foto
4
Nadal gotując, dodajemy kiełbaskę białą, resztę przypraw oraz łyżkę chrzanu (można dać więcej jeśli będzie za mało).
Krok 4 - Żurek z chrzanem na białej kiełbasce foto
5
Jak już warzywa będą miękkie dodajemy nasz żurek razem z żurkiem z torebki (dobrze wymieszać przed wlaniem do naszej zupki, żeby nam się grudki nie porobiły). Zagotować.
Krok 5 - Żurek z chrzanem na białej kiełbasce foto
6
Kiełbaskę białą oraz porcję rosołową i łopatkę wyciągamy z wywaru. Łopatkę i kiełbaskę kroimy na drobne kawałeczki i wkładamy do naszej zupki. W razie konieczności doprawić przyprawami. Podawać z jajeczkiem i białą kiełbaską oraz posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Smacznego:))
Krok 6 - Żurek z chrzanem na białej kiełbasce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 24.04.2014 21:47
właśnie taki lubię
Zdzisław 01.03.2014 14:29
dla mnie smaczna potrawa
teresa18 01.03.2014 14:28
Wygląda oblednie
adelajda 01.03.2014 13:09
taki to ja lubię
idealme 01.03.2014 11:50
palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak