Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz mieszany na mini placuszkach
Kroki postępowania
600 g świeżej szybki wieprzowej
1 cebula
kawałek młodej kapusty ( 200 g )
1 biała papryka
3 młode marchewki
1 garść żółtej fasolki szparagowej
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
kucharek w płynie do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego
ok. 500 ml filtrowanej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Gulasz :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać. Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso. Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić.
1 kg ziemniaków ( młodych )
3 jajka
2 łyżki mąki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz czarny do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Placki :
W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną.