Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka
Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).
Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.
Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.
Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.
Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.
Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.
Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!
Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki.
Kroimy na kopytka / pod skosem.
Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy np. z masełkiem i cukrem.
Smacznego!