Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 2 łyzki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).

Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.

Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.

Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.

Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!

Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki.

Kroimy na kopytka / pod skosem.

Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy np. z masełkiem i cukrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 27.02.2014 19:35
idealna propozycja obiadowa:)
adelajda 27.02.2014 18:34
ja kopytka lubię z sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak