Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jasiek po bretońsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 300 g
boczek 300 g
kiełbasa podwawelska 300 g
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 3/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat liść
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
oregano 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jasiek po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę zalewamy wodą (2 razy tyle wody co fasoli ma być dobrze przykryta), namaczamy 12 godzin. Następnego dnia dolewamy wody i gotujemy dodając ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżeczkę soli - gotujemy do miękkości fasoli (gotowałam pod przykryciem około 70 minut.
Krok 1 - Jasiek po bretońsku foto
2
Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki bądź w kostkę, przesmażamy całość. Następnie dodajemy polowe przypraw – majeranku, bazylii i oregano - całość razem przesmażamy
Krok 2 - Jasiek po bretońsku foto
3
smażonkę z ziołami wlewamy do fasoli,
Krok 3 - Jasiek po bretońsku foto
4
dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy.
Krok 4 - Jasiek po bretońsku foto
5
Na koniec dodajemy pozostałe zioła oraz doprawiamy pieprzem.
Krok 5 - Jasiek po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 01.03.2014 20:51
cudo nie jasiek) majeranek, oregano i bazylia strzał w 10-kę, pyszności)
Beata73 28.02.2014 09:09
pyszny Jasiek
Iwona32 27.02.2014 19:05
lubie taka zupkę
fotoviderek 27.02.2014 07:23
Uwielbiam fasolkę po bretońsku :)
Lidzia 26.02.2014 18:22
Bardzo lubię taką fasolę.
Smaczna_B 26.02.2014 18:20
coś nas dzisiaj naszło na fasolę :))
Konczi 26.02.2014 17:12
Miseczka z kompletu nie oddam :D ale jasiem częstuję :))
Poison1988 26.02.2014 17:09
to ja wezmę cały garnuszek a miseczkę sobie zostaw :D pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak