Przepis i sposób przygotowania na: karmelowy deser na mleku kokosowym
Miąższ pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera kielichowego. Zalać 2 szklankami wrzątku i uruchomić urządzenie. Rozdrabniać kilka minut. Przecedzić przez kuchenną czystą ściereczkę i mocno wycisnąć mleczko do naczynia.
Żelatynę namoczyć, a skrobię rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, osobno.
2 łyżki cukru stopić w rondelku trzymając na małym ogniu, zalać mlekiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia. Dodać skrobię rozpuszczoną w małej ilości wody i zamieszać, gotować kilka sekund. Zdjąć z gazu. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli jest taka potrzeba można dosłodzić. Mleko przelać do salaterek (2-3 porcje) i odstawić w chłodne miejsce do ścięcia.
Sos karmelowy: cukier i masło w równych proporcjach roztopić, mieszając na patelni lub rondelku. Gdy zacznie karmelizować dodać wodę. Można dodatkowo zagęścić sos skrobią.
Sosem pokryć wierzch ściętego mleka kokosowego i posypać posiekanymi migdałami.
Smacznego.
** Wiórki z odciśniętego kokosa można wysuszyć w piekarniku na tacy do pieczenia; temp. 100 stopni przy uchylonych drzwiczkach, czas około 1 godzina. następnie zmielić w młynku elektrycznym i taki proszek użyć do pieczenia jak mąkę bezglutenową.