Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło 25 dag
śmietana 12% 25 dag
sól do smaku
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem

Z mąki, masła śmietany 12% i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek o grubości ok 2 mm. Ja podzieliłam tą masę na dwie części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto kroimy na długie paski szerokości ok 1,5-2 cm, owijamy metalową rurkę od cieńszego końca do najgrubszego tak aby ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia.
Śmietankę 30 ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy cukier pude r. Chłodzimy krem przez min 10 min w lodówce po czym nabijamy rurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.04.2014 11:28
lubię takie łakocie !
pierniczkowo 07.03.2014 10:47
super! wyszły idealnie :)
wwwiolka 21.02.2014 22:34
Uwielbiam je.
Kuchenka 21.02.2014 20:39
moje ulubione
Rafał10 21.02.2014 20:35
ooo super przepis :)
halina17 21.02.2014 20:32
Uwielbiam rurki.
gibli 21.02.2014 20:19
smaczne rurki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak