cykoria pod beszamelem

cykoria pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cykoria

    3 szt
  • cytrynka

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1/4 litra
  • szynka gotowana

    6 plasterków
  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając. Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać resztą beszamelu. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

04.03.2014 11:37
bardzo ciekawy przepis :)

sylwia_sl

21.02.2014 20:51
jeszcze nigdy nie robiłam cykorii a ten przepis jest bardzo zachęcający

Rafał10

21.02.2014 20:34
napewno pyszne:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat