Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki wiedeńskie / hiszpańskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
jajko 4 szt
sól 1 szczypta
woda 125 ml
olej do smażenia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki wiedeńskie / hiszpańskie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.

Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.

Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.

Studzimy.

Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Wkładamy do szprycy lub rękawa.

Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.

Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem..

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 20.02.2014 22:42
Uwielbiam to chyba troszkę mało powiedziane :)
Jadwiga/Jaga85 19.02.2014 22:13
Uwielbiam!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak