Przepis i sposób przygotowania na: Pączki wiedeńskie / hiszpańskie
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.
Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.
Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.
Studzimy.
Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Wkładamy do szprycy lub rękawa.
Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.
Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.
Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.
Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy obficie cukrem pudrem..
Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.
Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.