Przepis i sposób przygotowania na: Pękate serca
Kroki postępowania
• 0,5 kg mąki,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1/3 łyżeczki sody,
• 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
• Czerwony barwnik spożywczy do koloru,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 110 gram masła,
• 270 g cukru kryształu,
• 3 jajka,
• Cukier puder do posypania
W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sól, kwasek, proszek do pieczenia, sodę.
Tak przygotowaną masę tłuszczowo- jajeczną łączymy z sypkimi składnikami. Gdyby wyszło za rzadkie dokładamy mąkę (wszystko zależy jakiej wielkości użyjemy jajka).
Można także pominąć etap posypania cukrem, a po upieczeniu udekorować je np. rozpuszczoną czekoladą.