Dożdżowe z owocami

Dożdżowe z owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • JAKO

    1 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • mleko

    1 szklanka
  • roztopione masło

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • drożdże

    1/2 szt
  • woda

    2-3 (ciepła)
  • owoce

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże należy rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Ponownie zagnieść, rozwałkować wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do piekarnika , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zrobić kruszonkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Malgorzata549

26.12.2013 18:29
z chęcią bym zjadła

Sarenka

29.07.2013 21:32
Dawno nie robiłam, a zjadłoby się!

Juleczka20

11.07.2012 08:34
pycha

ZEWA

16.06.2012 08:35
i do ciacha duuuuuuuuużo kruszonki - pycha

Magdalena80

15.05.2011 23:30
fajnie wygląda- super

IlonaAlbertos

09.04.2011 21:53
Uwielbiam takie ciasta.

cukiereczek

03.08.2010 08:55
Drugi szybki sposób na ciasto drożdżowe z owocami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat