Przepis i sposób przygotowania na: Marokańska uczta
4 szalotki
2 puszki krojonych pomidorów
szklanka bulionu
100g suszonych daktyli
100g suszonych fig
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
oliwa
Przepis na duszone mięso:
1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekane szalotki. Podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj wszystkie przyprawy (prócz soli) i podsmażaj jeszcze minutę. Zwiększ ogień i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Wszytko dokładnie wymieszaj i podsmażaj aż mięso się zrumieni.
2. Do mięsa dodaj posiekane figi i daktyle, pomidory z puszki i bulion. Dopraw solą i duś na małym ogniu przez 30 minut.
3. Po 30 minutach dodaj 300ml wrzącej wody, wymieszaj i duś kolejne 30 minut.
4. Podawaj z bulgurem i kuskusem.
Przepis na bulgur
szklanka bulguru
20g orzechów pistacjowych
20g migdałów w płatkach
2 łyżeczki ziaren sezamu
oliwa, sól
Szklankę bulguru wsyp do dwóch szklanek wrzącej wody. Dodaj 3 łyżki oliwy i łyżkę soli. Gotuj całość przez 5 minut, następnie odstaw na 20 minut. W międzyczasie na patelni upraż orzechy, migdały i sezam. Gdy ostygną zmiel je w blenderze. Do bulguru dodaj zmielone dodatki i całość dokładnie wymieszaj.
Przepis na kuskus
szklanka kuskusu
dwie szklanki bulionu
oliwa
po 1/4 łyżeczki przypraw: kurkuma, kumin, papryka, mielona kolendra, mielony imbir, mielony koper włoski, sól
Szklankę kuskusu zalej dwiema szklankami wrzącego bulionu. Dodaj 3 łyżki oliwy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.