Kulebiak Sarenki

Kulebiak Sarenki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • dobrej jakosci maki pszennej (pojemnosc szklanki - 250ml),

    2 szklanki
  • suszonych drozdzy (lub 30g swiezych),

    1,5 lyzeczki
  • żółtka

    2
  • masla o temperaturze pokojowej

    80 g
  • mleka

    100 ml
  • cukru

    1 lyzeczka
  • soli

    1 lyzeczka
  • maka do posypania stolnicy

  • pozostale z jajek bialka uzyc do wysmarowania powierzchni ciasta przed pieczeniem

  • Farsz:

  • pól duzej lub 1 mala, czerwona papryka

  • pieczarek

    150 g
  • szklanka czerwonej soczewicy (250ml szklanka),

  • czerwonej soczewicy (200ml szklanka),

    1 szklanka
  • przyprawy

  • papier do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta drozdzowego: Drozdze przesiac z maka, cukrem i sola. Mleko lekko podgrzac, tak aby bylo lekko cieple, po czym wlac do wiekszej miski. Do mleka dodajemy miekkie maslo, zóltka i przesiana make. Ciasto wyrabiamy (bedzie lekko tluste), przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na ok 1 godzine w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowanie farszu: Soczewice oplukac i odstawic na ok 8 godzin, nastepnie przeplukac, az woda bedzie zupelnie czysta. Zalac swieza woda, ok 1,5 cm ponad poziom ziaren i gotowac na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Cebule i papryke obrac, umyc i pokroic w mala kosteczke. Pieczarki, jaja i czosnek obrac i drobniutko pokroic. Pieczarki podsmazyc na lyzce tluszczu, az zmiekna i odparuja wode, delikatnie posolic i popieprzyc. Patelnie wytrzec, na ok 2 lyzki rozgrzanego tluszczu wrzucic cebule i papryke, dodac odrobine cukru, soli, papryki i podsmazyc do miekkosci na srednim ogniu i tuz przed zakonczeniem smazenia, dodac czosnek. Podsmazone skladniki pozostawic do ostygniecia. Pieczarki, cebule i papryke, przygotowalam sobie dzien wczesniej, aby nieco skrocic czas przygotowania. Cebule z papryka i czosnkiem polaczyc z pieczarkami, dodac soczewice (mozna dodac jeszcze ciepla) rozdrobnione jaja i doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka, vegeta, sosem sojowym i ewentualnie innymi lubianymi przyprawami (mozna wzbogacic farsz natka pietruszki, bazylia, ogregano itp). Po wyroscnieciu, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i kladziemy je na opruszona maka stolnice. Ciasto rozwalkowujemy na placek o grubosci ok 5mm. Na srodku placka, ukladamy farsz i rozsmarowujemy go tak, aby pozostawal ok 2 cm od brzegow ciasta. Ciasto zwijamy w rolade (tak jak robimy to z nalesnikiem) i zlepiamy konce. Kulebiak smarujemy bialkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Forme do zapiekania wykladamy papierem do pieczenia Najlepiej jest uzyc formy nieco szerszej niz keksowka, bo kulebiak lubi sie troszke rozrosnac wszerz), delikatnie ukladamy na nim kulebiak i pieczemy przez ok 30-40 minut w 200 stopniach. Ja pieklam na gornym opiekaczu, tuz pod grzalka, przez 35 minut, z tym, ze przez ostatnie 3 minut, zredukowalam temp do 180 stopni i po wylaczeniu piekarnika, trzymalam w nim ciasto jeszcze przez ok 5 mintut. Kulebiak jest smaczny zarowno na cieplo jak i na zimno. Swietnie smakuje z czerwonym barszczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ladymoon

08.01.2012 21:39
fajny

eli_555

25.08.2011 22:48
pychotka

caroline1983

21.06.2011 12:50
Bardzo pyszne, tradycyjne polskie danie

ZEWA

03.06.2011 10:27
pyszności

zbysio

31.03.2011 22:49
oooooooooooooooooooooooo

wedith1

09.02.2011 23:11
Zgadzam się, pyszności!!!

Ewa104

03.08.2010 13:43
Pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat