Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 700-750 gram
cukier 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 paczka
sól szczypta
margaryna 80 gram
cukier puder 6-7 łyżek
masło 20 gram
jaja 3 sztuki
wiśnie w syropie 2 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem

Kroki postępowania

1
1. Podgrzewamy szklankę mleka (mleko powinno być ciepłe ale nie gorące!). Dodajemy drożdże, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod ściereczkę w ciepłe miejsce aby podwoiło swoja objętość.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto
2
2. Masło roztapiamy i odstawiamy by nieco ostygło (nie może być gorące!).

Do masy dodajemy 2 jaja i około 400 gram mąki (wcześniej przesianej przez sitko) Całość zagniatamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Jeszcze raz wszystko zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Ciasto powinno być delikatne i nie powinno się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczkę aby masa podwoiła swoją objętość.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto
3
3. Zagniatamy kruche ciasto:

1 szklanka mąki
1 żółtko
80 gram margaryny

Wszystko razem zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do zamrażarki. Możemy dodać odrobinę olejku cytrynowego lub waniliowego.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto
4
4. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz je zagniatamy i rozwałkowujemy na blasze (pokrytej papierem do pieczenia). Ponownie odstawiamy by zaczęło rosnąć, gdy podwoi swoją objętość układamy na nim wiśnie (drylowane i wcześniej odcedzone od zalewy), a na warzywnej tarce ścieramy zamarzniętą kulkę kruchego ciasta.

Całość pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut bez termoobiegu z grzaniem z góry i z dołu.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto
5
5. Robimy lukier wiśniowy. 3 łyżki cukru pudru wsypujemy do miseczki.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto
6
6. Zalewę podgrzewamy tak aby zaczęła wrzeć i stopniowo dodajemy do pudru, tak by masa była ciekła ale gęsta. (dodajemy po łyżeczce by nie przesadzić z ilością).
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto
7
7. Ciasto gdy odrobinę przestygnie dekorujemy naszym lukrem wiśniowym.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.06.2014 22:16
pysznie się prezentuje
Alex_M 22.02.2014 15:53
apetyczne ciacho :)
fotoviderek 12.02.2014 13:31
Chętnie bym skosztował, ale pewnie dawno już nie ma :)
Kajka12 11.02.2014 20:23
Rewelacja!
gosiag 11.02.2014 18:04
ciacho wyglada bosko
Mniam 11.02.2014 17:53
Bardzo smakowicie wygląda!
Poison1988 11.02.2014 13:17
a do tego wykorzystane wisienki z działeczki :) Dobrze jest zrobić sobie przetwory :)
mysza75 11.02.2014 11:37
lepsze niż z niejednej cukierni, pysznie wygląda
gosia56 11.02.2014 11:04
pyszne ciasto
noninka77 11.02.2014 10:48
uwielbiam ciasto drożdżowe....szczególnie ciepłe:)
Łucja 11.02.2014 10:48
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak