Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki czekoladowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 120 g
żółtko jajek 3
cukier 100 g
mleko 250 ml
mąka kukurydziana 25 g
śmietana 100 ml
cukier kryształ 70 g
kakao 4 łyżka
białko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki czekoladowe

Uformować 6 ciastek ptysiowych na blasze przykrytej papierem.
Piec 10 minut w 210° C, następnie zmniejszyć do 180° C i piec dalej 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Ostudzić. Zmiksować żółtka i cukier, dodać mąkę kukurydzianą.
Rozczynić z gorącym mlekiem, zagęścić na lekkim ogniu, wciąż mieszając. Wylać na posiekaną gorzką czekoladę w misce i mieszać aż do uzyskania
jednolitej masy.
Dodać śmietanę.
Wlać do rękawa cukierniczego o małej końcówce.
Zrobić 3 małe dziurki pod eklerkami.
Wsadzić tam końcówkę rękawa i napełnić eklerki masą. Posmarować je białkiem ubitym z cukrem i kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.12.2014 19:52
po prostu pycha
Klausia 14.07.2014 11:31
czysta poezja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak