Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w śmietanie

5.0
(75)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
masło 250 g 1 szt
cebula 1 szt
por (biała część) 2 szt
marchewka 5 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy średniej wielkości 1 szt
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
śmietana 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w śmietanie

Królika umyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną i wstawić na noc do lodówki.
Mięso obsmażyć na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra wody.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać liść laurowy.
dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło ok. 1.5 godziny Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze dusić przez chwilę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.02.2014 13:04
Smacznie wygląda;)
Marlenka.S 09.02.2014 12:55
fajny przepis, u mnie też dziś królik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak