Walentynkowe ciasto

Walentynkowe ciasto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka

    3 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • soda oczyszczona

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • galaretka

  • galaretka truskawkowa

    3 sztuki
  • woda

    1 litr
  • kubki

    3 sztuki
  • śmietanka

  • śmietana 30%

    750 ml
  • cukier puder

    2-3 łyżki do smaku
  • żelatyna

    6 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowe ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Mąką mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Krok 2 - Walentynkowe ciasto
Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 15-20 minut w 180 ˚ C.
Krok 3 - Walentynkowe ciasto
Gotowy biszkopt wyjmujemy.
Blaszkę keksową wykładamy papierem. W jej środek wkładamy upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Walentynkowe ciasto
GALARETKA:
Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (Dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca).
Przestudzoną galaretkę przelewamy do 3 kubków. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Walentynkowe ciasto
Gdy jest już gotowa delikatnie wyjmujemy ją z kubków i foremką w kształcie serca wycinamy 3 słupki.
Krok 6 - Walentynkowe ciasto
Pozostałą po wycięciu galaretkę ponownie rozpuściłam, pozostawiłam do zastygnięcia i wykorzystałam do dekoracji.
Krok 7 - Walentynkowe ciasto
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie miksujemy całość.
Krok 8 - Walentynkowe ciasto
Połowę śmietanki wylewamy na dno wyłożonego biszkoptu. Układamy na niej koło siebie 3 galaretkowe słupki. Zalewamy całość pozostałą ilością śmietanki. Ta czynność jest chyba najtrudniejsza, gdyż śmietanka szybko tężeje, więc trzeba wykonywać ją szybko.
Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę.
Gotowe ciasto dekorujemy dowolnie. Podajemy.
Krok 9 - Walentynkowe ciasto
Ciasto troszkę pracochłonne, ale efekt wynagradza wszystko. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na walentynkowy deser-polecam!!!! Ciasto delikatne i pyszne!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

28.05.2017 08:03
fajny walentynkowy wypiek

Przepisy Joanny

23.02.2014 17:15
doskonałe ciasto

gusia1000

22.02.2014 19:43
Ciasto na medal.

Triss

10.02.2014 16:27
świetnie wygląda, robi wrażenie i pewnie smaczne. ;)

Anna20

09.02.2014 14:10
smacznie wygląda :)

pierniczkowo

09.02.2014 13:37
wygląda uroczo, aż się rozpływam...

Maria 70

09.02.2014 10:09
Zakochałam się w cieście.

iziona

09.02.2014 08:03
Dziewczyno jesteś niesamowita to ciasto jest cudne

Milka100

08.02.2014 22:33
świetny przepis, wykorzystam go na 60 gody teściów

Małgorzata9

08.02.2014 21:41
już mi smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat