Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort makowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
jaja 9
cukier 25 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy

Kajmak: 2 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 cukier wanilinowy, 20 dag cukru. Wszystkie składniki przelewamy do garnka i gotujemy 2-3 godziny, aż zgęstnieje.
Ciasto: mak sparzamy, przekręcamy przez maszynkę 2 razy. 3 całe jaja i 6 białek utrzeć z cukrem. Dodać bułkę tartą, ubitą piane z białek i proszek do pieczenia z makiem. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Upieczone, ostudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy dżemem i kajmakiem. Kajmakiem smarujemy tort na wierzchu oraz po bokach. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 02.02.2014 17:38
fajny przepis
Megg 02.02.2014 17:28
Pyszny torcik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak