Przepis i sposób przygotowania na: Sushi - maki z tofu
mata bambusowa
Ugotować ryż w nieosolonej wodzie. Wsypać do miski. Do gorącego ryżu wlać ocet, w którym rozpuściliśmy cukier i dużą szczyptę soli. Wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Tofu pokroić na słupki, skropić sosem teriyaki i sosem chili.
Serek wymieszać z odrobiną wasabi (wcisnęłam ok. 2 cm wasabi z tubki). Przygotować pozostałe dodatki- warzywa pokroić w słupki, oliwki na pół. Gdy ryż już będzie letni, przystępujemy do najtrudniejszego etapu, czyli formowania rolek.
Układamy listek alg szorstką stroną do góry, ręcznie lub nożem maczanym w wodzie rozprowadzamy cienką warstwę ryżu zostawiając mały pasek na sklejanie.
Smarujemy serkiem tę część, na której ułożymy składniki np. ogórek, tofu, papryka, szczypior, czy sałata, tofu, oliwki.
Pomagając sobie matą ostrożnie zwijamy rolki (trzeba zwilżyć wolny pasek). Kroimy tak jak nam pasuje – mi zwykle wychodzi koło 10 kawałków z rolki.
Czasem dodatkowo posypuję kawałki przyprażonym sezamem.
Obok w naczynkach podajemy odsączony marynowany imbir, chrzan wasabi i dobry sos sojowy.