Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladki w orzechach

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 250 g
miód 2 łżeczki
mleczna czekolada 50 g
kremówka 50 g
masło 50 g
chili 1 szczypta
orzechy nerkowca 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladki w orzechach

Kroki postępowania

1
Obie czekolady łamiemy na kawałeczki i przekładamy do rondelka, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 1 - Czekoladki w orzechach foto
2
Do roztopionej czekolady dodajemy masło i mieszamy aż się roztopi. Dodajemy śmietankę, miód i chili i całość gotujemy i mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Krok 2 - Czekoladki w orzechach foto
3
Orzechy nerkowca kroimy na drobne kawałeczki i połowę wrzucamy do czekolady. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z czekolady zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki i obtaczamy je dodatkowo w pozostałych orzechach, delikatnie uciskając aby orzechy wbiły się w czekoladę. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
Krok 3 - Czekoladki w orzechach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 29.01.2014 21:19
Mniam masz rację bardzo proste, ale efekt smakowy zaskakujący.
Mniam 29.01.2014 09:27
Fajne te czekoladki. Proste i bardzo smaczne.
Adamorek 28.01.2014 19:32
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak