Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna szarlotka
- 400 g mąki pszennej
- 1 margaryna
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g cukru
Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g cukru
Piana
- 4 białka
- szczypta soli
- 180 g cukier puder
Wykonanie:
Z podanych wyżej składników wyrobiłam ciasto na stolnicy. Ciasto podzieliłam na 2 części (jedną większą do wyłożenia blachy a drugą mniejszą). Większą część ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam blachę, drugą część ciasta zawinęłam w folię i wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrałam i pokroiłam na małe części. Przełożyłam do garnka, dodałam cukier i pół łyżeczki cynamonu. Poddusiłam około 10 minut.
Białka ubiłam ze szczyptą soli i z cukrem pudrem.
Masę jabłkową wysypałam na ciasto, posypałam pozostałym cynamonem. Ubitą pianę rozprowadziłam równomiernie na jabłkach. Z zamrażalki wyjęłam drugą część ciasta, którą ztarłam na tarce o grubych oczkach i posypałam wierzch placka.
Wstawiłam do piekarnika na około 45 min w temp 180 C.