Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski lane na mleku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mleko 3,2% 700 ml
mąka krupczatka 4-5 łyżki
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski lane na mleku

Mleko stawiamy na kuchence, aby nam sie zagotowała, w tym czasie robimy lane kluseczki. W naczyniu roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, nastepnie dodajemy makę i ciasto ciągle mieszamy do zlikwidowania grudek mąki, gdy ciasto będzie gładkie, gęste a mleko zacznie nam się gotować, wtedy zmniejszamy palnik aby mleko nie wykipiało i wlewamy ciasto jajeczne delikatnie w mleku mieszajac, gotujemy chwilkę aż kluseczki będą ugotowane, na koniec taką zupkę mleczną wystarczy do smaku posolić, posłodzić, można dodać także masło lub cynamon.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 25.01.2014 17:57
Mmm, smak dzieciństwa ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak