Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa cukrowa do dekoracji tortów

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
glukoza 1 łyżeczka
woda
barwnik spożywczy

Przepis i sposób przygotowania na: Masa cukrowa do dekoracji tortów

Kroki postępowania

1
Cukier puder wysypać na suchy blat. Ilość w zależności od tego co chcemy uzyskać, na zieloną część dekoracji zużyłam ok.400 g, na biedronki i napis ok 150 g
Krok 1 - Masa cukrowa do dekoracji tortów foto
2
W mniej niż 1/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, następnie dodać glukozę i zamieszać. Stopniowo wodę dodawać do cukru i mieszać łyżką
Krok 2 - Masa cukrowa do dekoracji tortów foto
3
Masę ugnieść ręką, podsypując blat cukrem pudrem.
Krok 3 - Masa cukrowa do dekoracji tortów foto
4
Do masy można dodać barwnik spożywczy, aby rozłożyć masę na całą powierzchnię tortu należy cienko rozwałkować i delikatnie przełożyć na tort
Krok 4 - Masa cukrowa do dekoracji tortów foto
5
gotowe
Krok 5 - Masa cukrowa do dekoracji tortów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 25.01.2014 09:21
no jakie małe dzieło sztuki, super!
Czyki 24.01.2014 21:46
Oj Zuzia napewno była zachwycona:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak