Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plastyczna masa cukrowa

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
glukoza 50 g
planta 3 łyżeczki
cukier puder ok 80 dag
woda 70 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Plastyczna masa cukrowa

Kroki postępowania

1
Żelatynę zalewamy 70 ml zimnej wody. Wodę najlepiej odmierzyć dokładnie strzykawką.
Krok 1 - Plastyczna masa cukrowa foto
2
Odstawiamy na ok 5 min do napęcznienia.
Krok 2 - Plastyczna masa cukrowa foto
3
Odmierzamy 50 g glukozy.
Krok 3 - Plastyczna masa cukrowa foto
4
Żelatynę przekadamy do miski i nad parą wodną mieszamy, aż się rozpuści. Nie wolno jej zagotować!
Krok 4 - Plastyczna masa cukrowa foto
5
Wsypujemy glukozę i dokładnie mieszamy. Masa nie może się zagotować, w przeciwnym razie należy zacząć od nowa.
Krok 5 - Plastyczna masa cukrowa foto
6
Dodajemy plantę i mieszamy. Zdejmujemy miskę znad pary wodnej, zanim planta się całkowicie rozpuści. Wlewamy olejek i mieszamy.
Krok 6 - Plastyczna masa cukrowa foto
7
Wsypujemy stopniowo cukier puder i mieszamy łyżką.
Krok 7 - Plastyczna masa cukrowa foto
8
Gdy masa jest już gęsta, wyrabiamy ją rękami, dosypując cukier puder.
Krok 8 - Plastyczna masa cukrowa foto
9
Masa powinna być plastyczna i nie kleić się do rąk. Gdy masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypujemy więcej cukru pudru. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajemy cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodajemy plantę.
Krok 9 - Plastyczna masa cukrowa foto
10
Gotową masę dzielimy na części, zabarwiamy barwnikami spożywczymi i lepimy figurki, ozdoby, kwiaty. Liczy się kreatywność i wyobraźnia, a także w dużej mierze poczucie humoru... :)
Krok 10 - Plastyczna masa cukrowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 30.04.2015 14:23
prześliczne rzeczy można z takiej masy zrobić:)
Motorek 21.09.2014 08:31
bardzo fajna
Anna133 14.06.2014 14:49
robiłam z tego przepisu mase i wszystko jest ok, tort się udał choć nie był tak piękny jak twój
Klausia 18.02.2014 16:00
Bardzo przydatny przepis, jestem pełna uznania do tego co tworzysz :)
Małgorzata9 22.01.2014 21:08
zazdroszczę talentu
monia2005 22.01.2014 13:48
przepis bardzo przydatny , te torciki są przepiękne
Łucja 22.01.2014 13:43
ten ze słonecznikami piękny ;) choć reszta również!
Ania84 22.01.2014 13:11
oj tej cierpliwosci to dużo trzeba czasami faktycznie :)
Barbara13 22.01.2014 12:03
Piękne torty ,gratuluję talentu i cierpliwości w ich wykonywaniu bo wiem że troszkę jej potrzeba:)
Mniam 22.01.2014 10:00
Tak myślałam :) ale wolałam się upewnić. Dzięki.
Ania84 22.01.2014 09:54
to jest rodzaj białej margaryny - tłuszczu roślinnego, który jest najlepszy bo nie daje koloru jak zwykła margaryna :) Plantę można znaleźc w każdym większym sklepie
Mniam 22.01.2014 09:46
Takie cuda tworzysz z tej masy cukrowej, że przepis przygarnę do siebie :) niedługo czekają mnie urodziny mojego maleństwa i już powoli zastanawiam się nad tortem. Oczywiście sama będę piekła, bo jakże inaczej. Mam pytanie(może głupie), co to jest planta?
Ania84 22.01.2014 09:45
trzeba trzymać się przepisu i wyjdzie za każdym razem:)
marta1221 22.01.2014 09:31
muszę i ja spróbować
gosia47-47 22.01.2014 09:09
ale śliczne, żebym ja tak umiała :D
Milka100 22.01.2014 09:08
super Ci wyszła
Janina 22.01.2014 08:56
Prawdziwe cudeńka wyrabiasz;)
DorotaZ 22.01.2014 08:56
Piękne dekoracje:)Gratuluję talentu:)
Konczi 22.01.2014 08:21
super przepis
Czyki 22.01.2014 08:01
Piękne !!!!!
paulina2157 22.01.2014 07:02
wszystkie torty cudownie ozdobione słoneczniki i owieczki jak żywe :)
Ania84 22.01.2014 00:27
Renataj @ trzeba próbować, ja dzieciakom swoim na urodzinki najpierw kupowałam torty :) później postanowilam spróbować, hehe po pierwszym z masy cukrowej stwierdziłam - Pierwszy i OSTATNI!!!! ale się przełamałam, próbowałam dalej i dziś bym już nie zamówiła w cukierni :)
gusia1000 22.01.2014 00:26
Gratuluję talentu cukierniczego.
Renataj 21.01.2014 23:57
Przepis praktyczny ale cóż mi po masie cukrowej jak nie mam takiego polotu, fantazji i artystycznych dłoni jak Ty.Podziwiam talent.
Noruas 21.01.2014 23:46
pieknie Ci wyszło!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak