Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

comber jagnięcy 4 szt
oliwa 3 łyżki do smażenia
tymianek 3 gałązki
musztarda dijon 2 łyżki
masło 1 łyżka zimnego
puree
czosnek 10 ząbków
masło 3 łyżki
mąka pszenna 1 płaska łyżka
mleko 0,5 kubka
ziemniaki 6 średnich
śmietana do zup 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować z osolonej wodzie.

Ząbki czosnku wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2 min, następnie odcedzić i obrać.

W małym garnuszku roztopić 3 łyżki masła, wrzucić ząbki czosnku i smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
2
Po tym czasie dosypać mąki rozsypując po całej powierzchni garnka (aby nie powstały grudy), dobrze wymieszać i chwilkę gotować. Zdjąć z ognia, dolać mleka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować, od razu zdjąć z ognia.

Ugotowane ziemniaki ugnieść ze śmietaną i sosem czosnkowym.
Krok 2 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
3
Na patelni rozgrzać oliwę, comberki natrzeć solą, wrzucić na patelnię razem z gałązkami tymianku. Obsmażyć z każdej strony po około 1,5 min, w międzyczasie popieprzyć. Na sam koniec smażenia dodać łyżkę zimnego masła, kilkukrotnie oblewając powstałym tłuszczem. Zdjąć z ognia.

Każdy kawałek mięsa nasmarować musztardą dijon i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 min. Można wstawić całą patelnię lub mięso przełożyć na blaszkę przelewając na nią cały tłuszcz z patelni.
Krok 3 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto
4
Podawać comber razem z puree. Dodatkowo można podać sos cebulowy z przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/308439/sos-cebulowy-z-piwem-i-porto.html
Krok 4 - Comber jagnięcy na puree ziemniaczano czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.12.2016 12:39
smaczne danie
ZEWA 11.02.2014 08:23
Piękna kompozycja wizualna jak i smakowa :)
anemon 08.02.2014 17:29
Bardzo ładnie podane danie, jedynie wielka szkoda, że nie jest łatwo kupić jagnięcinę.
staropolanka5 24.01.2014 22:56
ciekawie i fajnie wygląda
msmariusz 24.01.2014 22:46
ładnie się prezentuje
Christopher 21.01.2014 18:42
Dobre danie.
Olga_SK 21.01.2014 17:22
Apetycznie :)
Gabi44 21.01.2014 16:45
Bardzo smaczna potrawa.
mysza75 21.01.2014 12:37
Podane jak z najlepszej restauracji :-) pyszności
Aleksandra/Olcia 21.01.2014 10:48
zjadłbym mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak