Biszkopt ze śmietaną

Biszkopt ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    7 łyżek
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • cukier waniliowy

    8 g
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana śnieżka

    2 szt
  • mleko

    1,5 szklanki
  • galaretka agrestowa

    2 szt
  • pierniczki

    czekoladowe opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce utrzeć żółtka z 3/4 szklanki cukru, pod koniec ucierania dodawać po 1 łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Ubita pianę dołożyć do żółtek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem formy. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Skropić ponczem (woda z cukrem waniliowym) . Śmietanę śnieżkę ubić z mlekiem. Galaretki rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Po przestudzeniu dodać do bitej śmietany. Wyłożyć połowę śmietany na ciasto, poukładać miękkie pierniczki w czekoladzie. Wyłożyć resztę śmietany, przyłożyć drugą połową ciasta. Placek polać np polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

13.01.2014 08:57
uwielbiam ciasta z pierniczkami w środku:):)

Ela15

19.05.2012 09:12
ekstra

Iwusia

15.04.2012 23:33
ale apetyczne i smakowite ciasto

Iwona51

24.11.2011 09:47
pycha

Ela20

08.11.2011 10:05
super ciasto :)

ajres

29.09.2011 23:00
pycha

ajres

29.09.2011 23:00
pycha

Dominika30

14.07.2011 14:19
uwielbiam deserki, a ten jest świetny :)

Margo1

21.12.2010 10:26
lubię taki

lucyna15

03.12.2010 10:00
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat