Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowe muffinki z chałwą na żytniej mące.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka żytnia 1 i 3/4 szklanki
cukier 2/3 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
woda 3 łyżki
cukier waniliowy 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
chałwa 50 waniliowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowe muffinki z chałwą na żytniej mące.

Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.Kawę zalać w kubku 3 łyżkami gorącej wody,dokładnie wymieszać i także pozostawić do przestudzenia.W misce zmieszać pozostałe tak zwane "suche" składniki (mąkę,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i szczyptę soli). Przestygnięte masło i kawę zmieszać ze sobą w jednym,osobnym pojemniku oraz dodać do nich jajko i mleko i wszystko dokładnie połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki.Przelać "mokre" składniki z pojemnika do "suchych" składników w misce.Połączone produkty wymieszać łyżką,by powstała jednolita masa.Blachę z otworami na muffiny wyścielić papierowymi foremkami,papilotkami.Nakładać trochę surowego,kawowego ciasta na spód foremki i kłaść na nie kawałeczek chałwy.Przykrywać chałwę kolejną porcją surowego ciasta.Nie nakładać ciasta w foremkach do pełna,gdyż babeczki solidnie wyrastają.Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut(do tak zwanego"suchego patyczka").

Muffinki wyszły bardzo puszyste i mięciutkie.Są intensywnie kawowe,przyjemnie kawowo pachną i smakują.Chałwa w środku przyjemnie się rozpuściła pod wpływem pieczenia nadając babeczkom jeszcze lepszego smaku.Muffiny są odpowiednio słodkie,nie przesłodzone.Takie babeczki to propozycja na świetny deser dla osób lubiących kawę oraz preferujących wyraziste wypieki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 19.01.2014 08:56
Smacznie tu.
Mniam 18.01.2014 21:35
Nic, oprócz chleba, nie próbowałam piec na mące żytniej. Fajne połączenie smaków.
Gracer 18.01.2014 10:47
wyglądają apetycznie
Romanowka 18.01.2014 08:48
takie smakowite składniki, muszą być pyszne!
Konczi 18.01.2014 08:12
pysznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak