Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z nadzieniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
drożdże 25 g
cukier 1,5 łyżki
mleko 125 ml
olej 60 ml
sól 1 szczypta
jajko 3 szt
twaróg 250 g
jabłko 1 szt
banan 1 szt
cukier 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z nadzieniem

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy szczyptę soli, 2 jajka, olej, drożdże kiedy wyrosną i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki z nadzieniem foto
2
Ser mieszamy z cukrem, jajkiem. Do sera dodajemy jabłka i banana pokrojone w drobną kostkę oraz cynamon i suszoną żurawinę.
Krok 2 - Drożdżówki z nadzieniem foto
3
Ciasto dzielimy na kawałki, które rozwałkowujemy. Na około układamy przygotowany farsz i zawijamy ciasto do środka.
Krok 3 - Drożdżówki z nadzieniem foto
4
Nacinamy w kilku miejscach i przekręcamy kawałki między nacięciami. Na środku układamy po kilka kulek świeżej żurawiny. Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 4 - Drożdżówki z nadzieniem foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut
Krok 5 - Drożdżówki z nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 03.02.2014 06:42
ale bym zjadła na śniadanie :)
Magula 17.01.2014 20:31
były smaczne, polecam
Alex_M 17.01.2014 11:41
lubię domowe drożdżówki :)
norweska20 17.01.2014 08:24
pyszne..chętnie bym zjadła
Maria 70 16.01.2014 22:59
Smaczne drożdżówki.
sylwia_sl 16.01.2014 22:42
Ale bym sobie zjadła :)
babajaga1969 16.01.2014 22:25
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak