Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)

Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    1
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mleko

    1/2 szkl
  • mąka

    2/3 szkl
  • jajko

    1
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy naturalny cukier waniliowy (ja mam słoiczek cukru, w którym trzymam laskę wanilii), żółtko, mleko oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstało gęste ciasto.
Krok 2 - Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Krok 3 - Puszyste placuszki jabłkowe (bez proszku)
Podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem lub pastą orzechową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

08.09.2014 18:03
Jeszcze takich nie robiłam ale chętnie spróbuję.

Grażyna13

03.05.2014 12:47
uwielbiam takie :0

babajaga1969

16.01.2014 18:23
ładne wyrosły

Laila2786

16.01.2014 13:05
smaczne placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat