Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane z parówkami.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Por duży 2 szt
pieczarki 40 dag
jabłko kwaśne 1 szt
parówki 5 szt
masło 3 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 125 ml
ser ementaler 5 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól, pieprz
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane z parówkami.

Kroki postępowania

1
Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem .
Krok 1 - Pory zapiekane z parówkami. foto
2
Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę.
Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut.
Krok 2 - Pory zapiekane z parówkami. foto
3
Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.
Krok 3 - Pory zapiekane z parówkami. foto
4
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 4 - Pory zapiekane z parówkami. foto
5
Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.
Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba.
Krok 5 - Pory zapiekane z parówkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 01.02.2014 07:30
pięknie podane:)
DorotaZ 22.01.2014 08:50
Rewelacyjnie wygląda:)
fotoviderek 16.01.2014 11:20
Wspaniałe danie :)
Czarnula87 15.01.2014 18:28
ciekawa jestem smaku
Beata999 15.01.2014 18:12
Ciekawa zapiekanka i pięknie podana.
stokrotka 15.01.2014 17:24
super danie, fajna kompozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak