Przepis i sposób przygotowania na: Ażurowe waniliowe naleśniki
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy ziarenka wanilii wydrążone z 1 laski waniliowej.
Wlewamy rozbełtane jajka i połowę ( 50 ml ) oleju rzepakowego.
Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników , odstawiamy na ok. 10 minut.
Po tym czasie wlewamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Rozgrzewamy patelnię delikatnie natłuszczoną resztą oleju ( możemy to robić pędzelkiem lub nasączonym ręcznikiem papierowym ).
W miarę szybko wyciskamy ze szprycy ozdobny wzór naleśników i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony.
To samo robimy z resztą ciasta.
Zwijamy w rulony i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!