Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na korzennym spodzie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
brązowy cukier 1/2 szklanki
masa marcepanowa 10 dag
masło 22 dag
jajko 1 sztuka
sok pomarańczowy 1 łyżka
Nadzienie:
cukier 1/2 szklanki
masło 5 dag
woda 2 łyżki
starta skórka pomarańczowa 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 łyżka
DODATKOWO:
herbatniki 1 czubata łyżka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłka 1/2 obrane i pokrojone

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na korzennym spodzie

Kroki postępowania

1
Masło i masę marcepanową zagnieść razem ja to robiłam robotem, następnie dodać jajko, cukier, przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz sok pomarańczowy, wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wyjąć z pojemnika robota, uformować w kulę i schłodzić około 1 godziny w lodówce, nie schłodzone ciasto jest mięciutkie.
Krok 1 - Szarlotka na korzennym spodzie foto
2
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać do nich wodę i postawić na gazie, kiedy się podgrzeją dodać masło, cukier, skórkę pomarańczową i całość razem dusić kilka minut, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. Do gotowych jabłek dodać cynamon i łyżke proszku budyniowego, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośniecia.
Krok 2 - Szarlotka na korzennym spodzie foto
3
Formę taką jak do tarty moja ma około 23 cm średnicy, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie dno i boki formy wyłożyć ciastem (3/4 całego ciasta) , nakłuć je w kilku miejscach i posypać pokuszonymi herbatnikami i wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na wierzchu ciasta na środku ostrym nożem naciąć w gwiazdkę i delikatnie odchylić rogi tak, aby na środku powstał otworek.
Krok 3 - Szarlotka na korzennym spodzie foto
4
Wierzch ciasta posmarować mlekiem i piec w temp. 180 st około 40 min po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Szarlotka na korzennym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 11.01.2014 13:05
super ciacho
Olga_SK 11.01.2014 11:56
Smakowita propozycja :)
pawel123 11.01.2014 11:20
ale smakołyk:-)
patryska76 11.01.2014 11:20
Musi wspaniale smakować ;-)
IwonaDD 11.01.2014 10:49
niebo w gębie!!
KasiaK90 11.01.2014 09:38
uwielbiam ciasta z jabłkami:) jadłabym i jadła;)
Gracer 11.01.2014 08:46
super przepis
Romanowka 11.01.2014 08:12
Jabłka, przyprawy, marcepan... musi być fantastyczna w smaku ta szarlotka i pięknie wygląda!
Konczi 11.01.2014 08:10
wygląda fantastycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak