Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj w pierzynce z marchewki i pora

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fileta z mintaja 500 g
sól
pieprz
mąka do obtaczania
olej do smażenia
pierzynka:
średnie marchewki 3
pora 1/2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 2
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentratu pomidorowego 4 łyżki
bulion warzywny 2 szk
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w pierzynce z marchewki i pora

Kroki postępowania

1
Mintaja umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Potem obtaczać je w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron po czym układać jeden obok drugiego np. w formie do zapiekania.
Krok 1 - Mintaj w pierzynce z marchewki i pora foto
2
Pora i marchew oczyścić, umyć i pora posiekać dość grubo a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić pora i marchew i smażyć 5 minut. Potem wlać bulion, dodać liść i ziele oraz sól i pieprz i dusić wszystko prawie do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować i ewentualnie doprawić. Gorącym sosem warzywnym polać rybę i zostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Mintaj w pierzynce z marchewki i pora foto
3
Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach gdy się przegryzie.
Krok 3 - Mintaj w pierzynce z marchewki i pora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 07.01.2014 17:08
FAjna rybka jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak