Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla fotografa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6
cukier 1 szkl
mąka 3/4 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
brzoskwinie 1/2 puszki
mleko 1/4 l
cukier 1,5 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 1/2 op
żółtko jajek 2
margaryna 2/3 kostka
śmietana 30% 250ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
dekoracja
masa cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla fotografa

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, pod koniec dodajemy żółtka wymieszane z octem i ubijamy. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie i wylewamy biszkopt na 2 natłuszczone prostokątne formy. Pieczemy ok 20 min w 180 st.
Odlewamy trochę mleka i rozmącamy z mąkami i żółtkami. Resztę zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepaną masę i gotujemy budyń. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Ucieramy kostkę margaryny dodając po trochu budyń na pulchną masę. Odkładamy odrobinę masy na obsmarowanie tortu. Resztę delikatnie mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzącej wody. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę.
Biszkopty wycinamy, tak aby uformować kształt aparatu. Przekładamy na przemian masą brzoskwiniową i pianką. Tort obsmarowujemy odłożoną masą budyniową i obkładamy zabarwioną barwnikami masą cukrową formując detale aparatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 30.03.2015 17:44
Cudeńko! Ciekawe czy mi się uda taki zrobić? Muszę spróbować, bo wygląda i na pewno smakuje SUPER!!!
DorotaZ 14.01.2014 20:54
Rewelacyjny :))
Anna169Hosz 08.01.2014 09:36
Perfekcyjne wykonanie, aż trudno wierzyć, że to tort!
paulina2157 08.01.2014 07:17
rewelacyjny ale talent
Katarzyna34 07.01.2014 19:56
przepiękny gratuluje talentu
malaczarna23 07.01.2014 19:11
jejku:) wygląda niesamowicie:D chyba bym go niezjadła bo szkoda by mi było
natalia.doradca 07.01.2014 18:55
Rewelacyjnie się prezentuje i z pewnością extra smakuje:)
Kolorowa 07.01.2014 18:49
Ojej ;) szokujący
Maria 70 07.01.2014 18:28
A jak z jakością zdjęć,są smaczne?
Ania84 07.01.2014 18:13
heheh cukiernikiem nie jestem, to tylko moje słodkie hobby :)
Stenka 07.01.2014 16:24
To chyba potrafi tylko zdolny cukiernik
monia2005 07.01.2014 15:55
Ale cudo,gratuluję piękny tort.
Olga_SK 07.01.2014 14:11
Arcydzieło! :)
Renata9 07.01.2014 13:42
Aniu, wielkie gratulacje za ten tort, kiedy zobaczyłam zdjęcie, myślałam, że to zwykły aparat :-)
Rysia 07.01.2014 13:41
Myślałam,że to mój,ale mam inny model.Brawo!
Christopher 07.01.2014 13:28
Gratuluję wyobraźni i talentu.Wystaw na Allegro!
Kasia35 07.01.2014 12:47
dopóki nie zobaczyłam zdjęcia z przekroju tortu to nie wierzyłam że to jest ciasto :D
DOROTA/PATI197799 07.01.2014 12:44
Tort rewelacja w pierwszej chwili myślałam , że to prawdziwy aparat :)
Niki22 07.01.2014 12:13
jaki śliczny po prostu cudny :)
Joannasz3190 07.01.2014 12:01
Rewelacja!!!!!
Megg 07.01.2014 11:58
przepiękny torcik!!!
Romanowka 07.01.2014 11:43
Niesamowite! Wspaniały! Gratuluję talentu!
Renataj 07.01.2014 11:30
Cudny !!! Rewelacyjny !!! Podziwiam Twój talent.
norweska20 07.01.2014 11:11
super pomysł
sanielcia 07.01.2014 10:59
Masz talent! Super tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak