Drożdżówka Czekoladowa Karuzela

Drożdżówka Czekoladowa Karuzela

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • NA ZACZYN

  • mąka pszenna

    35g typ 650
  • mleko

    25 ml
  • drożdże

    1 g swieże
  • Na water roux:

  • mąka

    15 g
  • woda

    70 ml
  • Na ciasto:

  • Zaczyn:

  • water roux

  • mąka

    250 g typ 650 lub manitoba
  • mleko

    100 ml
  • drożdże

    6 g swieże
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    70 g
  • sól

    szczypta
  • Na czekoladowe wnętrze:

  • mąka

    20 g typ 650
  • białko

    1 szt
  • cukier

    50 g
  • kakao

    20 g gorzkie
  • czekolada gorzka

    15 g
  • masło lub margaryna

    10 g
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Wieczorem w przed dzień robienia drożdżówki wymieszać składniki na zaczyn ( patrz składniki), zostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2 h, a następnie wstawić na noc do lodówki (przykryć folią aluminiową);
Następnego dnia od razu wyjąć by doprowadzić temperaturę zaczynu do temperatury pokojowej;
Krok 2 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Zrobić czekoladową część ciasta: do rondelka wsypać kakao, wodę,cukier, szczypte soli- zagotować; Zdjąć z ognia;
W miseczce wymieszać widelcem białko z mąką aż uzyska się konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać do kakaowej masy, wymieszać i postawić spowrotem na ogniu, mieszać aż do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta ptysiowego; Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i czekoladę, mieszać aż do idealnego połączenia się, odstawić do lodówki;
Krok 3 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Zrobić water roux - mąkę wymieszać z dorobiną wody, lekko podgrzać, dolewając resztę wody, w takiej formie podgrzewać aż do uzyskania temperatury 65 stopni; Odstawić do wystygnięcia;

Rady/uwagi: water roux to lekko zaparzona mąka,dodając ją do ciasta drożdzowego pozwala ciastu bez użycia tłuszczy dłużej być swieżym.
Oczywiście jeśli nie ma takiej potrzeby i drożdżówka zniknie w mgnieniu oka, można ominąć ten punkt;
Krok 4 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Zrobić ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku; do pojemnego naczynia wsypać mąkę, cukier, zółtko, sól, zaczyn zrobiony poprzedniego wieczoru, drożdże z mlekiem oraz water roux;
Wyrabiać dosyć długo ( mi zeszło ręcznie około 30 minut)aż ciasto będzie jednolite, gładkie, lśniące i elastyczne; Gdyby zbyt kleiło się podsypać odrobiną mąki, ale starać się jak najmniej;
Krok 5 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Naczynie posmarować tłusczem ( np. olejem),z wyrobionego ciasta utworzyć kulę i przykrywając folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Krok 6 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ba blat obsypany mąką, rozwałkować, na środku rozsmarować cienko (1-3 mm) czekoladową masę odstawioną wcześniej do wystygnięcia; Boki złożyć do środka;
Krok 7 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Następnie przekręcić ciasto o 90 stopni i rozwałkować wzdłuż lini łączącej konce złożonego ciasta. Rozwałkowane boki ponownie złożyć do środka, a ciasto wstawić na 15 minut do lodówki;
Składanie, rozwałkowywanie, lodówka powtórzyć jeszcze 2 razy ( praktycznie tak jakby się robiło ciasto francuskie);
Krok 8 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Za trzecim rozwałkowaniem, ciasta nie składać już, tylko zwinąć w rulonik; Przeciąć wzdłuż środek,ale nie do końca, zostawić końce w całości;
Krok 9 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Przecięty rulonik ciasta przekręcić wokół własnej osi;
Krok 10 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Wstawić do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na zdjeciu juz wyrosniete);
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na jego dnie ułożyć foremke z wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia; Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 -45 minut ( do suchego patyczka); W trakcie pieczenia sprawdzić czy wierzch sie zbyt nie przyrumienił, gdyby tak było przykryć kawałkiem foli aluminiowej;
Krok 11 - Drożdżówka Czekoladowa Karuzela
Po upieczeniu studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem, smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

06.02.2017 18:49
piękna i pyszna

misia123410

08.11.2015 11:33
dobry wypiek

Anna133

25.10.2014 16:31
genialne !!!!

dwa pokoje z kuchnią

23.10.2014 09:48
spróbuję swoich sił z tym przepisem ! Jak uczyć się to tylko od najlepszych :)

Kejti

09.03.2014 09:01
Wygląda bardzo apetycznie,chętnie skosztuję :-)

slonko888

07.03.2014 10:54
bardzo apetyczna

AZgotuj

05.03.2014 09:28
takiej jeszcze nie jadłam:)

ZEWA

26.02.2014 09:55
Ale piękna Ci wyszła, super :)

Monika78

23.02.2014 20:17
super, prezentuje się wspaniale i nie jest takie trudne:)

IZABELA29

20.02.2014 08:36
świetny wypiek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat