Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"bociany" na ostro

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 1,8 kg
woda 3 szklanki letniej
cebula 6 sztuk
smalec 4 łyzki
papryczka chilli 1 ,5sztuka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
czosnek 3 ząbki
słonina 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: "bociany" na ostro

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z 4cebulami, pozostałe z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju.
Krok 1 - "bociany" na ostro foto
2
Masę ziemniaczaną i starą cebulę, mieszamy ze sobą, wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę i przyprawy i czosnek posiekany.
Krok 2 - "bociany" na ostro foto
3
Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 2 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi.
Krok 3 - "bociany" na ostro foto
4
Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:)

słoninę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, topimy aż powstaną nam skwarki.
Krok 4 - "bociany" na ostro foto
5
Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody. Podajemy polane tłuszczem.
Krok 5 - "bociany" na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 03.01.2014 22:33
W stronach mojej Żony tak sie nazywają.. Poznałem je pierwszy raz u Jej Cioci, i taka nazwa u Nich zawsze była... tak więc i u mnie.. Okolice Puław.
Maria 70 03.01.2014 22:20
Podoba mi się przepis,tylko dlaczego "bociany". Też jestem ciekawa etymologii.
SmacznaPyza 03.01.2014 22:01
pierwszy raz spotykam się z nazwą klusek "bociany" - czy to nazwa regionalna ? jeśli tak to z jakiej części kraju ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak