Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto
CIASTO I: do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
CIASTO II: do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
CIASTO III: do ubitych jajek dodajemy mąkę przesiana z kisielem(najlepiej bez cukru) i proszkiem do pieczenia.
Każde ciasto pieczemy w temp 170 st ok 15-20 min(do suchego patyczka), na standardowej prostokatnej blaszce.
Trzy szklanki mleka gotujemy z cukrem, mąki mieszamy z pozostałym i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy ok 1 min. Dobrze studzimy. Miksujemy z margaryną.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem. Gotujemy. Gdy część jabłek się rozpadnie, mase dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy galaretkę zielona , do drugiej czerwoną. Studzimy, aż będą lekko żelować.
Niebieskie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, aż będą lekko żelować.
Przekładamy:
ciasto I, 1/5 masy I, jabłka z galaretką czerwoną, 1/5 masy I, ciasto II, 1/5 masy I, jabłka z galaretką zieloną, 1/5 masy I, ciasto III, 1/5 masy I, galaretka niebieska.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki.