Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
miód naturalny 7 łyżek
masło 205 g
jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 4 łyżki
cynamon 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
gorzkie kakao 2 łyżki
skórka pomarańczowa 100 g
marmolada wieloowocowa 300 g
gorzka czekolada 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Ubijamy w dwóch osobnych miskach. Do ubitych żółtek dodajemy 125 g masła, które ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, cynamon, miód, jogurt naturalny, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy składniki będą zmiksowane dajemy ubite białka i 3/4 porcji skórki pomarańczowej delikatnie mieszając łyżką stołową.
Krok 1 - Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową foto
2
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krok 2 - Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową foto
3
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy poziomo na pół. Smarujemy obie części marmoladą, tak by po złączeniu obu połówek nadzienie było w środku. Obie części łączymy.
Krok 3 - Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową foto
4
Czekoladę i 80g masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, stale mieszając tak, by uniknąć przypalenia.
Krok 4 - Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową foto
5
Przygotowaną polewą, lecz na chwilę pozostawioną do delikatnego zgęstnienia smarujemy cały piernik.
Krok 5 - Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową foto
6
Posypujemy wierzch ciasta skórką pomarańczową i zostawiamy na kilka godzin do zastygnięcia polewy i połączenia wszystkich składników. Jeśli nie mamy czasu czekać równie dobrze ciasto można od razu jeść, aczkolwiek warto poczekać :)
Krok 6 - Szybki piernik w polewie czekoladowej z marmoladą wieloowocową i skórką pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przemi 08.01.2021 23:24
Fantastyczny piernik!!! Polecam. Bardzo delikatny i bardzo smaczny. Dzięki.
Doradca Smaku 11.01.2021 15:50
Dziękuję za Twoją ocenę :) Pozdrawiam!
pawlito 07.01.2014 07:30
aż nabrałem ochoty na jedzenie
Alex_M 31.12.2013 11:56
aż mi zapachniało :)
Renata9 30.12.2013 17:54
fajne ciacho
Anna133 30.12.2013 17:09
wspaniały przepis zabieram do siebie
cukiereczek 30.12.2013 16:53
wspaniały piernik
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 16:47
Na pewno smaczny!
Mysiunia 30.12.2013 15:54
przepysznie wygląda! :)
Bernadeta1 30.12.2013 15:37
bardzo smacznie wygląda
iwi 30.12.2013 15:33
Piernik pierwsza klasa!
Ivonne 30.12.2013 15:33
Pieknie wyglada:-)
Marta11 30.12.2013 15:27
taki piernik to ja lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak