Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny mech

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony rozdrobniony 450 gram
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
olej rzepakowy 1 szklanka
mąka krupczatka 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 2 sztuki
cukier wanilowy 2 sztuki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech

Kroki postępowania

1
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy(najlepiej ją wyłożyć papierem do pieczenia) 26 cm średnicy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę.
Krok 1 - Leśny mech foto
2
Posypać okruszkami ciasta i obłożyć pokrojoną na cztery części żurawiną leciutko dociskając je dłonią.
Krok 2 - Leśny mech foto
3
Wstawić do lodówki na około godzinę,po tym czasie można sie zajadać pysznym i zdrowym ciastem! Smacznego :)
Krok 3 - Leśny mech foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 19.09.2015 14:06
świetne ciasto
Aannkaa82 30.12.2013 21:27
Wyglada cudownie. Bardzo ciekawy przepis :)
Beata999 29.12.2013 23:02
Wygląda wspaniale.Przepis ciekawy.
probofka 29.12.2013 15:42
o wow koniecznie muszę wypróbować
monia2005 29.12.2013 12:45
świetny przepis nigdy nie próbowałam szpinaku na słodko
elka72 29.12.2013 11:27
Pięknie wygląda i kusi żeby wypróbować:)
ssylwiaa 29.12.2013 11:02
ale jestem zaskoczona tym przepisem, ciekawy ;)
malaczarna23 29.12.2013 10:21
wygląda rewelacyjnie:) wspaniała słodycz
teresa18 29.12.2013 09:27
Robilam jest świetne i w smaku i w wyglądzie
joanna__s 29.12.2013 09:18
Ciekawe połączenie i zapewne ciekawy smak.
babajaga1969 29.12.2013 03:52
orginalne ciasto - podoba mi się
monikaT83 28.12.2013 22:36
ślicznie się prezentuje:)
norweska20 28.12.2013 22:22
to jest genialne gratuluje pomysłu....
Monika58 28.12.2013 22:17
świetne danie
Aleksandra/Olcia 28.12.2013 20:48
mega apetyczne danie
Rysia 28.12.2013 20:41
Fantastyczny przepis i tak wygląda.Zrobię ten mech.
noninka77 28.12.2013 20:26
rewelacyjnie wygląda:)
Ivonne 28.12.2013 20:17
Polecam jest pyszny i szpinaku praktycznie nie czuć!
Romanowka 28.12.2013 20:03
Odważnie, szpinaku na słodko jeszcze nie jadłam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak