Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 15 dag
mąka tortowa 10 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem:
mleko 300 ml
masło 10 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
poncz
spirytus 1 łyżka
galaretka owocowa 1/2 szt
ajerkoniak
woda 1/3 (przegotowana)
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę, nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa trzykrotnie powiększy swoją objętość zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać. Masę jajeczną podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę oleju i przesiane kakao, lekko zamieszać.
Krok 1 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
2
Masę jajeczną podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę oleju i przesiane kakao, lekko zamieszać.
Krok 2 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
3
Blaszkę o wymiarach 30/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta oddzielnie przełożyć do woreczków (lub rękawów cukierniczych), odciąć końcówki i wyciskać na przemian na przygotowaną blaszkę.
Krok 3 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
4
Tępą stroną noża ponacinać ciasto tworząc wzorek. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Ciepły, upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, usunąć papier a ciasto zwinąć w rulon.
Krok 4 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
5
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzącej wody, wylać do płaskiego naczynia, odłożyć do stężenia. Następnie pokroić w paski. Krem: Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z płynną żelatyną.
Krok 5 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
6
Zimny biszkopt skropić wodą wymieszaną z cukrem z wanilią i spirytusem, wyłożyć krem.
Krok 6 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
7
Ułożyć galaretkę z dłuższej strony ciasta.
Krok 7 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
8
Biszkopt z kremem zwinąć w rulon i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
Krok 8 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto
9
Roladę ozdobić według własnego uznania.
Krok 9 - Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.03.2014 22:07
Wygląda wspaniale.
Katarzyna/kate1980 28.12.2013 22:32
ślicznie wygląda
monia2005 28.12.2013 15:38
Ale piękna rolada :-)
Mniam 28.12.2013 14:03
Jakie świetne cudeńko :) pysznie wyszła.
Pani Domu 28.12.2013 09:44
pięknie wygląda
kriko 28.12.2013 09:19
super wygladaja
Zdzisław 28.12.2013 09:09
same pyszne słodkości
adelajda 28.12.2013 08:59
Wygląda bajecznie i na pewno tak smakuje !!
Aga-25 28.12.2013 08:47
pyszności :))
IZABELA29 28.12.2013 08:46
świetnie ci wyszła
Agnieszka-87-25 28.12.2013 08:40
pychota mniam
sanielcia 27.12.2013 23:59
super wygląda
iwi 27.12.2013 23:13
Nieziemsko pyszna roladka
Jadwiga/Jaga85 27.12.2013 23:04
Piękna jest!
Renataj 27.12.2013 22:40
Pięknie wygląda.
migotka28 27.12.2013 22:33
fajne wyglada jak mozajka
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 22:17
Pyszna rolada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak